Van der Meij College
leerling 1
leerling 2
leerling 3

Bijna de beste vmbo’er van Nederland

afbeelding

Tweede worden van Nederland. Dat geeft een boost voor het eindexamen over een paar weken. Sharifa Saleh (16) uit Heerhugowaard, Femke Prasing (17) uit Obdam en Sofie Barendrecht (17) uit Alkmaar behaalden zilver bij de Skills Talent-wedstrijden in Amsterdam vorige week. De vmbo-leerlingen van het Alkmaarse Van der Meij College deden mee in de categorie Zorg & Welzijn.

Zes uur lang bevonden Femke, Sofie en Sharifa zich donderdag in een fictief verzorgingstehuis. Aan de hand van rollenspellen met LOTUS-vrijwilligers toonden ze hun kennis. “Het was superleuk. Veel leuker en uitdagender dan de provinciefinale. Er was meer verdieping. We moesten een prestentatie geven over de gevolgen van cafeïne en een mevrouw begeleiden met diabetes. Er was een bureau met computer, dat was de balie. We zorgden ervoor dat die altijd bemand was. Vooraf hadden we de taken verdeeld en we hebben heel goed samengewerkt”, vertelt Sofie.

Uitdaging
Sofie is net als haar collega’s Femke en Sharifa dolblij met de tweede plek en bijbehorende medaille.    De dames slaagden vorig jaar voor hun basisberoepsopleiding en doen nu de kadervariant. “We hebben deze drie dames voorgedragen voor Skills Talents om ze een extra uitdaging te geven”, vertelt teamleider en docent mevrouw van Essen van het Van der Meij College. Sharifa: “Ik schrok wel toen ze me vroegen, maar ik vond het ontzettend leuk om te doen.”

Sinaasappelsap
In februari won het drietal de provinciale finale. Daarin bezochten ze met een groep fictieve bejaarden een denkbeeldige dierentuin. Ze moesten toen een overhemd strijken, medicatie sorteren en de juiste hoeveelheid sinaasappelsap inschenken. Maar ook uitnodigen maken en een gewonde vinger verbinden.

Podium
Aan het vmbo kleeft een negatief imago. Daar wil WorldSkills Nederland vanaf. Daarom organiseert ze ieder jaar met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een beroepenwedstrijd voor vmbo en mbo: Skills Talents. Zo willen ze het belang van vakmanschap voor Nederland onderstrepen, het beroepsonderwijs promoten én jong vaktalent een podium bieden hun ontwikkeling te tonen.

Het Van der Meij boekte overigens meerdere successen. Twee andere teams van de school hadden zich eveneens geplaatst voor Skills Talents-finale. Team HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) eindigde in Amsterdam als vierde. De jongens van PIE (Produceren, Installeren en Energie) werden negende.

Door: Myrke van der Does

error: © Van der Meij College