Van der Meij College
leerling 1
leerling 2
leerling 3

VMC aangesloten op duurzaamste warmtenet

afbeelding

Het warmtenet regio Alkmaar, dat in december 2017 werd uitgeroepen tot het meest duurzaamste warmtenet van Nederland, is deze maand aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. De bijzondere erkenning en de aansluiting zelf werden donderdag bezegeld op een bijeenkomst op het Van der Meij College.

Gebruik van aardgas wordt langzaam verleden tijd. Het warmtenet zorgt voor 100% groene warmte. De bio-energiecentrale maakt energie en warmte door afvalhout en gedroogd slib te verbranden. Het bedrijf en de aangesloten gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard zijn trots op de erkenning.

Het Van der Meij College werd als locatie gekozen voor de officiële aansluiting, omdat hier technici van de toekomst worden opgeleid die veel met duurzaamheid te maken kunnen krijgen. Regionaal worden dit jaar op technische en middelbare scholen gastlessen verzorgd over de werking van het warmtenet en de energietransitie. Strategisch adviseur HVC Diederik Samsom was begin januari al op het Van der Meij (foto 3).

Directeur Duurzame Energie HVC Arjan ten Elshof: “Op dit moment zijn er zo’n 6.000 aansluitingen op het 30 kilometer lange warmtenet gerealiseerd en de komende jaren zal dit aantal worden uitgebreid naar ruim 15.000. Het effect daarvan is fors: één woning aansluiten op het warmtenet levert jaarlijks net zo veel terugdringing van CO2 op als 22 zonnepanelen op het dak.”

Alkmaars wethouder Jan Nagengast is ook verheugd: “Het warmtenet breidt zich steeds verder uit, nu ook naar Langedijk en Heerhugowaard. Steeds meer Alkmaarse woningen en grote gebouwen zoals het AZ-stadion, zwembad Hoornse Vaart, en poppodium Victorie, profiteren van het duurzaamste warmtenet van Nederland.”

Heerhugowaards wethouder Duurzaamheid Monique Stam-de Nijs: “Heerhugowaard wil dat het warmtenet naast Zuidwijk en een gedeelte van Huygenhoek ook het Altongebied van warmte gaat voorzien, zodat de glastuinbouwbedrijven hun energiebehoefte in een klap kunnen verduurzamen.”

De overheid wil dat Nederland in 2050 volledig en onder meer moeten daarvoor ruim 7 miljoen huishoudens van het aardgas af. Gemeenten is daarin een belangrijke rol toegewezen.

Bron: Alkmaar Centraal
Foto’s: Floris Heuer

60013988duurzaamste-warmtenet-van-nederland-bij-van-der-meij-officieel-aangesloten-op-hvc1

error: © Van der Meij College