Van der Meij College
leerling 1
leerling 2
leerling 3

High Five

Betekenisvolle Opdracht HBR

Op het Van der Meij College, Top vmbo, wordt gewerkt met betekenisvolle opdrachten ( grote complexe opdrachten in een contextrijke omgeving waarbij competentieontwikkeling het doel is) binnen en buiten de school. Deze opdrachten sluiten aan bij de manier van leren van deze leerlingen en dagen de leerlingen uit, daardoor wordt de kwaliteit van het leren verhoogd. Tevens ervaart hij de samenhang tussen:

  • Praktijk en theorie;
  • School en beroep;
  • Kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten.

Het aanbieden van betekenisvolle opdrachten aan de leerlingen gebeurt op diverse manieren. De afdeling Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) van het Van der Meij College verzorgt regelmatig caterings binnen school en voor bedrijven buiten de school. Zij bereiden wekelijks een 2-gangen-lunch en 3-gangen-diner. En elk schooljaar hebben de leerlingen van de afdeling HBR de organisatie van een grote conferentie binnen de school in handen.

Dit keer verzorgen de 4e klas leerlingen een drie-gangen-diner in een echt restaurant buiten de school! Deze leerlingen hebben hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden leren ontdekken en ontwikkelen tijdens de reguliere praktijklessen op school. En worden nu in de gelegenheid gesteld, of beter gezegd: “in het diepe gegooid” bij restaurant ‘High Five’ in de binnenstad van Alkmaar. Eigenaren Pieter en Jeffrey Beerman stellen hun onderneming ter beschikking aan het onderwijs. Voor de duidelijkheid: dit is geen snuffelstage, dit is een restaurant take-over! De leerlingen regelen op woensdagavond 20 januari alles van A tot Z. Zij schotelen u een maaltijd van drie gangen voor met bijbehorende wijnen. De gast betaald voor het menu € 17,50 en voor het wijnarrangement slechts € 12,50.

De opgedane ervaringen, gemaakte zelfreflecties en verkregen feedback van de gasten leggen zij vast in het portfolio en presenteren deze aan hun ouders en mentoren.

Het Van der Meij College hoopt dat dit nieuwe project een geweldig succes gaat worden voor zowel gast, restaurateur als leerling en dat het een terugkerend fenomeen wordt binnen het onderwijsprogramma!

Mocht u als ondernemer geïnspireerd zijn geraakt door deze onderwijsvorm en u ziet uitdagende mogelijkheden binnen uw eigen onderneming, schroom dan niet te mailen naar: [email protected]

Flyer High Five

Zie ook de foto’s in de fotogallery.

error: © Van der Meij College