Van der Meij College
leerling 1
leerling 2
leerling 3

Voor het VMC op tv

afbeelding

“Ik heb een verzoekje voor de vakgroep Nederlands”, zo introduceerde de heer Van den Berg een paar maanden geleden zijn aanvraag om mee te doen aan het kinderprogramma Later als ik groot ben, waarin Jochem van Gelder kinderen een dagje hun droombaan laat ervaren. Het draait om Tessa, een 11-jarig meisje uit groep 8 dat dolgraag docent Nederlands wil worden. Na wat wikken en wegen besloot ik de stap te wagen – het gaat tenslotte om de droombaan van een kind, waarbij onze school ook in beeld komt.

Er volgde een periode van intensief mailcontact met Studio Hoge Heren (SHH), het productiebedrijf dat de opnames verzorgt. In overleg met SHH en de vakgroep Nederlands is het programma voor de opnamedag van 27 juni voorbereid. Ongeveer een week van te voren kreeg ik het draaischema toegestuurd. Dat is een vertrouwelijk document waarin alle belangrijke gegevens voor de deelnemers zijn opgenomen, denk aan: Tessa, Jochem, de crew en de ouders van Tessa. Ik vond het bijzonder om alle details in  zo’n document te kunnen lezen, o.a. mogelijke vragen bij de opname-onderdelen en de reclamemomenten (het is tenslotte voor een commerciële zender). De mogelijke vragen dienden als leidraad. Een voorbeeld: “Hoe vaak ben je aan het nakijken als docent?”. In het mailcontact was al uitgelegd, dat het programma zo veel mogelijk spontaan gedraaid zou worden, dus dat er ruimte was voor aanpassingen.

Diverse collega’s waren benieuwd, of ik zenuwachtig was voor de opnames. Dat viel gelukkig mee – ik moest terugdenken aan de jaren dat ik de eindverantwoordelijke was voor de musical op de basisschool waar ik hebt gewerkt; dat was veel stressvoller! Natuurlijk was het nu ook best spannend, maar het gevoel van onrust vloeide al snel weg, omdat de crew zo ontzettend relaxt was en goed aanstuurde.

Tessa bleek een topper! Zij had al een draaidag met Jochem en de crew meegemaakt op de Hogeschool van Rotterdam. Van te voren was afgesproken, dat zij met eigen ideeën mocht komen en dat is prima gelukt. Tessa is een snelle leerling en heeft talent voor een baan in het onderwijs. Zij vond het een geweldige ervaring om met diverse facetten van ons vak in aanraking te komen: kennismaken in de koffiekamer, toetsen nakijken, een mentorgesprek voeren, praten over onze manier van lesgeven en als klap op de vuurpijl: zelfstandig een les geven.

De klas (3khbr) was goed voorbereid en keek uit naar de opnames, alle leerlingen hebben geweldig hun best gedaan! Ze luisterden goed naar Tessa én naar de aanwijzingen van de crew. Mevrouw van Halst zat erbij, het ging namelijk om haar klas. Aan het einde van de dag keek iedereen tevreden terug op een bijzondere ervaring. Meer ga ik er niet over schrijven; de opnames worden nu gemonteerd en in het najaar van 2019 uitgezonden. Zodra de datum van “onze” aflevering bekend is, laat ik het weten!

mevrouw Wigman

error: © Van der Meij College